Pàgines

16/4/12

Al Petit Palais en un viatge mileurista



Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 13-4-2012:

"“En aquests dies hi ha a París una exposició sobre Josep Maria Sert que l’alcalde de Vic va inaugurar amb tota solemnitat”, va clamar el secretari general del Departament de Cultura en la seva compareixença al Parlament per respondre dels seus negocis amb l’ACM. No sé si ni en això van quedar convençuts els diputats que li van escoltar, amb estupefacció, les seves cuites amb el vespino amb què anava a cantar als 16 anys i a tocar a casaments i comunions; amb la tia monja de Cornellà, on va fundar una coral obrera, i les seves incipients classes de música a les Monges de Manlleu.

En aquests dies també m’ha arribat a mans la crítica de 'Le Monde' de l’exposició de Sert. La firma Philippe Dagen, que fa cròniques d’art al diari parisenc des de 1985. Que no deu ser ben bé un nouvingut al món de l’art, vaja. No m’hi esperava pas trobar cap referència a Vic. Però tampoc una crítica tan contundent contra Sert, contra l’artista i contra la persona. De l’artista, entre altres meravelles, en diu que mai va tenir estil propi, i que més aviat era un “pastiche” del d’altres. Diria que l’expressió pastiche no requereix de traducció i que s’entén prou bé. També s’esplaia en la seva especialització en cobrir grans extensions de paret amb “pomposos exercicis de retòrica”.

De la persona, en recorda la seva col·laboració amb el règim franquista, i la seva amistat amb la intel·lectualitat francesa que va donar suport a l’ocupació nazi. Cap paraula de Dagen deixa la més mínima concessió ni artística ni personal per al dissortat Sert. Sort n’hi ha que si, com va dir Anna Erra al ple, el seu viatge i el de l’alcalde no va passar de 1.000 euros, a l’Ajuntament no li haurà valgut gaire més que això. Un viatge mileurista, se’n deu dir d’això. Una inauguració amb tota la solemnitat, això sí."