Pàgines

17/4/13

La democràcia en mans de la burocràcia

El mural en record de Guillem Agulló del Casal Boira Baixa a Manlleu

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 12 d'abril de 2013:

"1 d’octubre de 2007. Ple de Vic. La CUP proposa posar el nom de Lluís Maria Xirinacs al carrer Virrei Avilés. Al final els convencen de dur el tema a la dita comissió de nomenclàtor. Han passat cinc anys i mig i el carrer Xirinacs continua esperant en algun calaix de l’aital comissió.

7 d’abril de 2008. Ple de Vic. Fa 15 anys de l’assassinat de Guillem Agulló a mans d’uns feixistes. La CUP proposa dedicar-li un carrer. Només hi voten a favor ells. ICV s’absté, i CiU, PSC, ERC i PxC hi voten en contra.

4 de juny de 2012. Ple de Vic. S’aprova per la via ràpida donar el nom d’un carrer a Joaquim Costa i Mas, prohom vigatà. Cap ni una referència a la comissió de nomenclàtor. La CUP fins i tot gosa proposar que li posin el nom de Xirinacs al carrer. Ni cas. Al final són els únics que voten en contra de donar el nom del carrer al prohom vigatà.

8 d’abril de 2013. Ple de Vic. Fa 20 anys de l’assassinat de Guillem Agulló. La CUP proposa dedicar-li un parc. Temen que si parlen de carrer enviïn el pobre Guillem a fer companyia a Xirinacs a la comissió de nomenclàtor. És igual, li envien igualment. Només ICV i SI donen suport a la moció de la CUP. El PSC s’absté. I CiU, PxC i ERC fan pinya entorn de la tesi que s’ha de passar el tema abans per la dita comissió de nomenclàtor. Una comissió que, com el Guadiana, apareix i desapareix a gust de qui té la paella pel mànec. CiU i ERC ni tan sols es plantegen abstenir-se pel que consideren que és error en les formes de la CUP, i deixar sol la PxC votant en contra. S’hi fan la foto, tan tranquils. No surten de la teoria que s’ha de seguir el protocol establert, no se sap ben bé ni on ni quan. Per una estona em sembla sentir el PP i el PSOE apel·lant a la legalitat –i a la Constitució!– quan se’ls plantegen reivindicacions sobiranistes. La CUP no cedeix. Guillem Agulló es mereixia un acord polític, que per això hi són, els polítics, per fer política. I ara era el moment. Qualsevol altra cosa és abonar la burocràcia que, després de la partitocràcia, és el pitjor enemic de la democràcia. La CUP va fer bé de no cedir, de no transigir. Ah!, però... la intransigent, la 'dolenta', no era la Georgina?".

El debat sobre Guillem Agulló al ple de Vic pot seguir-se íntegre en aquest vídeo: