Pàgines

3/5/13

El silenci dels titelles


Article publicat avui, Dia de la Llibertat de Premsa, a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU:

"Dissabte, assemblea de Mitjans en Lluita. Periodistes de classe desenganyats de la classe periodística. Les empreses periodístiques estan en crisi però es tracta de salvar també, primer, el periodisme. Fer-nos entendre a la gent, que la informació és un dret social més a preservar. Per preservar la democràcia. I el benestar social.

Diumenge, excel·lent exercici de periodisme de Jordi Évole amb el 'Salvados' sobre l’accident del metro de València. Preguntar, repreguntar i contrapreguntar. Escrache periodístic. En nom de la societat, de la gent. Re-cupereu-lo, si no l’heu vist.

Dilluns, ja era hora, debat sobre periodisme –i periodistes– a TV3. A l’hora de les bruixes, però. David Bassa, molt bé, en la seva línia. I sorprenent, Albert Montagut fixant les tres crisis del periodisme prèvies a l’econòmica: el festeig –i casament, i allitament– amb el poder i els poders; l’allunyament del carrer, de la gent, de la realitat, i el xoc print/online, que diu ell. El dia que salvem les dues primeres crisis podrem anar per les altres dues.

Dimarts, amb la Irene Ramentol, a Mèdia.cat, parlant de periodistes aturats, precaritzats i explotats. I com podem anar baixant de categoria. La Irene acaba associant la crisi del periodisme a la del capitalisme, aquesta tragicomèdia de la que se n’han començat a trencar els fils dels titelles i a veure el rostre dels titellaires que ens volien fer empassar aquesta història. Ens imposem el repte de prendre els fils del titella o, segurament millor, llençar el titella al riu. Ja ho diu Ciprinsky: “O fem tots putxinel·lis, o llencem el titella al riu”.

Dijous, presentació de l’anuari de Mèdia.cat que un any més edita el Grup de Periodistes Ramon Barnils gràcies al micromecenatge de lectors àvids de periodisme. Quinze temes silenciats, diuen. Silencis fruit de l’allitament i de l’allunyament. I quinze periodistes que desvetllen el son del periodisme.  Entre ells, una joveníssima Carla Roca, manlleuenca, estudiant de segon de Periodisme a la UVic, que hi publica un treball sobre l’homofòbia. Exercint, ja, de periodista. Tan fàcil i tan vell com és. Trencant el silenci dels titelles".