Pàgines

31/5/13

Empaquetar el missatger

Article publicat a la secció "A corre-cuita" d'EL 9 NOU del 24 de maig de 2013:

"Dijous. Omplim la sala de dalt de l’ETC. Javier Couso, reporter gràfic bregat en mil i una batalles, explica com l’exèrcit americà ara fa deu anys va assassinar el seu germà a la guerra de l’Iraq. La lluita dels Couso per fer justícia s’ha convertit en una batalla contra la impunitat. I ell en tot un expert de les estratègies de guerra, també mediàtica, de l’exèrcit americà. De com empaquetaven –en deien així!– els periodistes amb les tropes, perquè tinguessin una visió 'apropiada' de la realitat. I els que no, sabien a què s’exposaven. I a José Couso li va anar la vida. El periodista, en guerra, és un testimoni molest. En la pau, però, també. Aquí, ara, no ens maten (de moment), però sí que els exèrcits de buròcrates, partitòcrates i malfactors de tota mena comencen retirant un anunci i acaben matant el missatger (de moment, només en el sentit figurat). I és que de guerra bruta n’hi ha, en estat de guerra o en estat de pau. A Bagdad i a Vic.

Divendres. El regidor manlleuenc Josep Colomer piula: “Senyors i senyores d’ERC i CiU, deixeu d’enganyar i marejar la perdiu i compliu el programa. Quan marxem? Estripo ja el DNI?”. Em ve al cap una tertúlia a EL 9 TV amb Colomer i Jordi Casals. Aquest li acaba dient al primer, aleshores combatiu com el que més amb l’independentisme, que ja anireu venint. I ha anat venint. I és que això del dret a decidir, i el dret a la independència, no és només una cosa d’unionistes i separatistes, és més aviat una cosa entre demòcrates i no demòcrates. I en Colomer, és clar, és dels primers. Dels demòcrates, vull dir, no dels unionistes, malgrat algun article que li recordo fent mofa de la consulta del 13-D. I no fa ni quatre anys!

Dimecres. Llegeixo el resum que fa Regió7 de la festa d’entrega de premis que organitzen cada any. L’alcalde de Manresa, el convergent Valentí Junyent, hi parla de la capital del Bages com una ciutat que es pot vanagloriar de tenir “un diari que surt cada dia”, no com altres, que “únicament tenen un bisetmanari”. Que gran que és l’alcalde de Manresa!".